Titel: I prästens fäbodar.

Meddelare: Skräddare Nils Erik Ritzen  År: 1918

Socken/stad: Ådals-liden  By/kvarter: Åsmon

Det var däri Omsjöfäbodarna för en 25 á 30 år sedan. En flicka som hette Margreta Nordin, var där och skötte prästens kreatur. Varje sommar någon vacker kväll brukade prästfolket fara till bodarna och se efter, hur det tog sig ut med sparet. De hade denna sommar bestämt en viss kväll, då de skulle komma. Maria gick där och väntade dem. Jaha! Där fick hon se deras båt komma ute på sjön. Hon in och satte på kaffepannan, och sen gick hon ut och tittade efter de ankommande. Båten hade under tiden kommit ett gott stycke närmare.

Bäst hon stod där ute, fick hon höra separatorn gå i full skjuts inne i stugan. Hon rusade iväg in och skrek: "Herre Jesses! Låt separatorn vara i fred!" Den stod alldeles stilla, då hon kom in, och då hon strax därpå tittade utpå sjön efter hemmafolket, var båten försvunnen. Hon fick intet främmande den kvällen, för de hacde ändrat sig. - Det skulle väl vara de mycket omtalade vitra, som spelade henne detta spratt, för det var "ofrett" i de där fäbodarna. Tre nätter i varje vecka brukade korna bli utsläppta i vallen, och det konstigaste var, att halsträljarna inte var öppnade, utan de satt kvar i banden hoplåsta.